orfeo bialetti

Káva a její typy II.

Café mocha


Café mocha je varianta café latte. Jako latté je i café mocha z jedné třetiny typické espresso a ze dvou třetin pařené mléko, ale je přidána porce čokolády, zpravidla ve formě čokoládového sirupu, ačkoli některé prodejní systémy využívají instanstní čokoládový prášek. Káva Mocha může obsahovat jak černou, tak i bílou čokoládu, a díky tomu tato káva získává zajímavé kouzlo.

Moccaccino

Termín Moccaccino se používá v některých regionech Evropy a Středního Východu k označení Café Latte s kakaem či čokoládou. Ve Spojených státech výraz Moccaccino zpravidla odkazuje na cappuccino s čokoládou.

Cappuccino

Cappuccino je kávový nápoj připravovaný s espressem, horkým mlékem a pěnou z pařeného mléka. Káva Cappuccino se liší od caffé latte především přípravou s menším množstvím pařeného nebo ozdobného mléka. Cappuccino dále obsahuje celé espresso a mléčnou pěnu. Cappuccino se tradičně podává v porcelánovém šálku, který mnohem lépe udržuje teplo ve srovnání např. se sklenicí. Pěna na cappuccinu plní funkci izolátoru a pomáhá udržet teplo v nápoji, což zajistí, že cappuccino vydrží déle teplé.

Mochasippi

Mochasippi je nápoj připravovaný v Komunitě Kaváren známých jako CC´s, které jsou umístěny na jihu Spojených států. Káva Mochasippi se podobá kávě Mocha frappuccino od kaváren Starbucks, avšak Mochasippi obsahuje spíše dávky espressa než prášku instantní kávy.

Cortado

Cortado je espresso (známé také jako Pingo nebo Garoto) s malou dávkou teplého mléka, jehož úkolem je snížit kyselost. Poměr mléka a kávy se pohybuje mezi 1:1 až 1:2. Káva je s mlékem smíchána až po přidání espressa. Káva tohoto druhu je populární ve Španělsku, Portugalsku a v Latinské Americe, kde se pije v odpoledních hodinách. Na Kubě je známé jako cortadito, a v Katalánsku se této kávě říká tallat. Obvykle se podává ve speciálních sklenicích. Tyto sklenice často zdobí kovový prstýnek, na který je připevněné madlo z kovového drátu. Tato káva má několik variací. Jednou z nich je cortado condesada, což je espresso s kondenzovaným mlékem. Další variací je leche y leche, které obsahuje kondenzované mléko se smetanou na vrchu nápoje.

Macchiato

Macchiato je slovo z Italštiny, které znamená značený nebo zbarvený. Tento pojem často označuje dva druhy kávy:- Caffé macchiato - espresso s malým množstvím horkého pěněného mléka- Latte macchiato - název doslova znamená značkové mléko. Do čistého zpařeného mléka se přidává espresso, které zbarví mléko. Latté macchiato obsahuje espresso zpravidla v maximálně polovičním poměru.

Káva s likérem

Káva s likérem zpravidla obsahuje dávku 25 ml likéru v kávě. Káva s likérem se obvykle podává ve speciálních sklenicích, které musí být čisté a předem rozehřáté. Káva má přesně stanovený způsob vzniku. Vybraný likér se do sklenice vkládá jako první na čajové lžičce s vmíchaným syrovým rákosovým cukrem. Teprve potom se sklenice naplní dobrou, silnou a čerstvou přefiltrovanou kávou přibližně do výšky jednoho palce pod okraj sklenice. Na takto zhotovený nápoj se přidává šlehaná smetana, která musí být čerstvá a zchlazená. Smetana se do nápoje lije po spodní straně vychlazené čajové lžičky tak, aby tekla na hladinu nápoje. Cukr se do kávových směsí přidává, aby smetaně pomohl udržet se na hladině nápoje.

Café Américano

Café Américano nebo jednoduše též Americano je druh kávy, do které se přidává espresso do horké vody. Tato úprava zajišťuje udržení síly kávy, avšak vyvolává změnu chuti. Síla Americana se mění podle množství přidaného espressa.

Káva Greek frappé

Káva Greek frappé je ledová káva pokrytá pěnou vyrobená ze sprejové sušené instatní kávy. Je velmi populární v Řecku zejména během léta. Tato káva se v současné době rozšířila do řady dalších zemí. Ve Francii slovo frappé znamená zasažený nebo upevněný, avšak v řecké kultuře je slovo frappé převážně chápáno ve významu třesení, což se dává do souvislosti s přípravou café frappé. Greek frappé je tedy "třesená" káva.